Forleden havde jeg en snak med en af mine gode veninder. Hun er lige nu i corporate verdenen, men drømmer om at have sit eget. Hun drømmer stort, rigtigt stort! Hvilket er super fedt 😉 Hendes problem er dog, at hun ved hvad hun vil, men hun har ingen ide om, hvor hun skal starte.

Og det synes jeg lidt, at jeg har hørt nogle gange før.
Der er mange som er gode til at drømme og have ting de gerne vil (jeg er en af dem), men nogle gange kan det godt blive mega uoverskueligt. For hvor skal man dog begynde!?

Jeg gav min veninde to råd.

Det ene var, at jeg synes hun først og fremmest skulle finde en som har opnået det, som hun gerne vil opnå. Og så simpelthen tage kontakt til den person og spørge hvordan personen har fået succes med det hun/han har gjort.

Jeg har selv lavet den fejl før, at jeg bare sprang ud i noget, som jeg anede intet om.
Jeg købte i sin tid en frisørsalon og jeg anede MINUS om at drive en frisørsalon. Jeg havde sågar aldrig været elev i en frisørsalon (eller bare arbejdet i en!), som stort set alle har, hvis de køber en frisørsalon.
Jeg var så opsat på at have min egen salon allerede fra starten af, at jeg faktisk valgte at købe en frisørsalon og så være elev i min egen salon. Det havde altså sine udfordringer!

Hvis jeg kunne have lavet det om, ville jeg 100% have opsøgt de bedste i branchen. Ikke dem som klarede sig sådan la-la, men dem som virkelig havde succes med det, de gjorde. For hvorfor skulle jeg spørge nogen til råds som kun klarede sig middel, når nu min egen drøm var at få stor succes med min salon? Det ville ikke give særlig meget mening 😉

Hvis jeg havde gjort det, så kunne jeg formentlig have undgået nogle af de fejl, jeg lavede. Og jeg havde været lidt mere klar på, hvad der skulle til for at få den succes, jeg gerne ville have.

Det er hele pointen ved at spørge folk til råds. At de har prøvet det før og lavet alle fejlene, så du netop kan undgå at lave dem.

Så det var det første råd jeg gav hende: Spørg den person (eller de personer) som har opnået det du gerne vil opnå, om hvordan de er kommet til der, hvor de er den dag i dag.

Altså, hvis du gerne vil være modedesigner- spørg en modedesigner til råds. Hvis du gerne vil have din egen butik, spørg en butiksindehaver. Og husk at vælg dem du spørger med omhu. For hvis du vælger en som ikke har opnået det du gerne vil opnå, så vil personen formentlig ikke kunne give dig de svar, som du søger.

Det andet råd jeg gav hende var: Skriv ALLE de ting ned, du er i tvivl om. Hvis de bare er oppe i hovedet, så bliver det nemlig hurtigt uoverskueligt. Man behøves ikke have svarene til spørgsmålene- det vigtigste er bare at få skrevet alle de tvivlsspørgsmål man har ned.

Lad os sige du vil starte en webshop, kan nogle af spørgsmålene være:
Hvordan får jeg et betalingssystem?
Hvem skal jeg vælge som fragtfirma?
Hvordan laver jeg leveringsbetingelser?
Skriv alle de ting ned du ikke ved. Og lige så snart du får en ny tanke, som du ikke ved hvordan du skal løse- skriv det ned! Igen, det vigtigste er ikke, at du har svarene, når du får tanken. Løsningen til spørgsmålet skal nok komme.

Når du så har tid i kalenderen til rent faktisk at finde ud af de spørgsmål du har skrevet ned, så gå slavisk til værks. F.eks. ved den første “hvordan får jeg et betalingssystem”, så kan du spørge dig selv:
“Kan jeg google det?”
“Kan jeg stille spørgsmålet i et forum på nettet?”
“Hvem kan ellers hjælpe mig med at få svaret?”
Og så lige for at koble det lidt sammen med råd 1, så kunne du også bare spørge en som i forvejen har en webshop 😉

Der ER mange ting man hele tiden skal finde ud af som selvstændig. Og det kan nemt blive uoverskueligt. Men der er virkelig svar til alle spørgsmål. Og du behøves ikke have svarene selv. Hvis du ikke har dem selv eller lige umiddelbart kan finde svar til dem, så spørg “hvem kan hjælpe mig med svar til dette spørgsmål?” Jeg er sikker på du godt kan finde nogen som kan hjælpe dig 😉

SaveSave